Powrót do strony głównej

Zimowe smaki

Prowadzący: Mirosław Szajkowski

Warsztaty zostały już zakończone

30.01.2020
od 10:00 do 17:00

Akademia Chefmanship UFS
ul. Bałtycka 43, Poznań

do 14 osób

Lista dań:

  1. Łosoś/ bób/ wasabi/ chorizo/ ponzu
  2. Solony śledź/ wędzona śliwka/ szalotka/ piklowany podgrzybek, piklowana gruszka
  3. Mus z pstrąga wędzonego, twarożek/ ciasto Mil Brick/ emulsja skorupiakowa/ kompresowany ogórek/ jarmuż
  4. Staropolska polewka/ maślanka/ wędzony twaróg/ konfitowany ziemniak/ pieczony czosnek/ olej szczypiorkowy
  5. Krem z pieczonych buraków/ mleko kokosowe/chrzan/ wędzona śmietana/ gąbka grzybowa
  6. Sandacz/ sos/ jajo/ kalafior/ zioła/ ziemniaki, szalotka, por/jarmuż
  7. Asiet z wieprzowiny/ polędwiczka wieprzowa/ żeberka/ boczek/ sos tymiankowy/ kasza jaglana, jarmuż/ kapusta kiszona/ grzyby
  8. Udo z kaczki/ bakłażan/ krokiet/ kasza jęczmienna, jarmuż / brukselka
  9. Polędwica wołowa/czarna sól BBQ/ sos madera/ czekolada/puree z grzybów/ burak/ gratine ziemniaczane

Poznaj naszego Szefa Kuchni,
Mirosława Szajkowskiego

Szef kuchni w Akademii Chefmanship Unilever Food Solutions.

Szlify Mistrza Kucharskiego zdobył w 1985 roku, a rok później kwalifikacje Instruktora Praktycznej Nauki Zawodu, osiągną to pracując w hotelu Orbis w latach jego świetności. Daleka Ukraina 1986 – 87 to kolejne lata doświadczenia kulinarnego. Umiejętności kulinarne zdobywał również pracując jako zastępca a później szef kuchni w poznańskiej restauracji „Smakosz” która postrzegana była jako jedna z najlepszych.

Doskonalił swoją wiedzę poprzez uczestnictwo w stażach w prestiżowych szkołach we Francji. Między innymi w instytucie Paula Bocuse’a w Lionie i Ecole Nationale Superieure de la Patisserie w Yssingeaux. W Unilever Food Solutions odpowiada za szkolenia w Akademii Chefmanship, pokazy i prezentacje w terenie i sesje zdjęciowe potraw do ulotek i katalogów, oraz za konkurs kulinarny Młody Kreator Sztuki Kulinarnej gdzie w tym roku odbędzie się już piętnasta edycja.

Odwiedź profil naszego szefa kuchni

Uwielbiam pracować z ludźmi w kuchni i przekazywać zdobytą przeze mnie wiedzę oraz doświadczenie!

avatar

Mirosław Szajkowski

Szef Kuchni UFS

Dodatkowe kwestie które możemy poruszyć na Warsztatach:

  1. Fotografia kulinarna - idealna prezentacja dań.
  2. Platling, czyli układanie dań na talerzu - teoria i w praktyka.
  3. Obliczanie food costu - różnica między food costem deklarowanym, a rzeczywistym.